Neljäs koulutustunti :

Tällä tunnilla kerrataan mm. seisomista, Tehdään sään salliessa ulkona mm. hihnakäytösharjoittelu niin että koira luopuu toisesta koirasta kävellessä hihnassa tai muusta kohteesta.

Paikallaistumiseen ja kaikissa odottelua vaativissa harjoituksissa on hyvä käyttää tiheää palkkaamista, jotta koira kokee sen kannattavaksi toiminnaksi. Ensin lisätään kestoa paikallaan sitten vasta etäisyyttä koiraan nähden. Vahvistetiheyttä voi alkaa muuttamaan, kun koira osaa toiminnan alkeet. Sekuntteina esim. 2.5.1.6.2.7 jne. Paikallaistumista tarvitaan viimeisellä kerralla valokuvauskorokkeella paikallaolemisessa kuvauksen ajan :).

Kun istuminen paikallaan onnistuu kotona on alkuyleistyksen aika eri huoneisiin tutulle ulkoportaille yms. (video alla)


Sitten on aika nimetä käytös (istu, paikka) ja lisätä yleistämistä pyörätielle, ulkokentille,  parkkipaikoille tms. (video alla)

Ketjutus : koiralle voidaan rakentaa erilaisia käytösketjuja, kun koira osaa tehtävän osat ensin osina.

esim. Istu- Seiso-Istu

Luopumisharjoituksia, voit jatkaa erilaisilla kohteilla jotka kiinnostavat sinun koiraasi. 

Lajiesittelyssä: Nenätyöskentely

Kaikenlainen nenätyöskentely, aktivointilelujan kanssa touhuaminen on erittäin palkitsevaa puuhaa koiralle. Monesti nenänkäyttö harjoitukset kuluttavat koiraa enemmän kuin pitkät lenkit.

Suomessa on myös kilpailulajeja, joissa koiran tulee käyttää nenäänsä. Nose Work on uusin tuttavuus, jossa koira etsii eukalybtusta, laventelia tai laakerinlehden hajua. Mejässä puolestaan koira jäljestää verijälkeä pitkin kaadolle. Palveluskoirapuolella mm. Haku:ssa koira etsii ”piilotettuja henkilöitä”, kun taas Jäljellä etsitään ihmisen jättämiä keppejä.

Extra kotitehtävä:

Nenätyöskentelyä kotona. Piilota herkkuja kippojen alle.

Piilota herkkuja toiseen huoneeseen koiran odottaessa toisessa huoneessa (käytä tarvittaessa avustajaa apuna :)).

Tee kotitekoinen aktivointilelu esim. tyhjästä maitopurkista. Alussa purkissa voi olla reikiä, jotta pennulla riittää mielenkiintoa siihen. Pikkuhiljaa vaikeutetaan niin, että purkki on suljettuna ja koiran tehtävä on saada namit sieltä ulos. Valvo koiraa, sen aktivointi harjoituksessa.

Ota muovikippoja 3-5 piilota yhden alle nami. Muut ovat häiriökippoja. Auta alussa jos koira ei osaa kaataa kuppia.

Onko sinulla kysyttävää kotitehtävistä? Yksityisviestejä voit lähettää koirakoulu.oulu@gmail.com sähköpostiosoitteeseen.